Kartofelboller
Denne opskrift er god hvis man har nogle kortofler til overs fra dagen før
Ingredienser
- 175 gr kartofler eller 150 gr kartoffelmos
- 2 dl mælk lillefingervarmt
- 25 gr gær ca 25 gr
- 1½ tsk groft salt 1 tsk salt hvis kartoffelmosen er saltet)
- 2 spsk sukker
- 1 æg
- 550 gr hvedemel måske lidt mere eller mindre
- 50 gr blødt smør
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne, skær dem i tern og kog dem møre i en gryde med vand. Hæld vandet fra kartoflerne og pisk dem til en glat kartoffelmos.
- Bruger man en rest kartoffelmos, kan man springe direkte til næste punkt.
- Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt kartoffelmos, salt, sukker, æg, hvedemel og smør og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 12 lige store boller.
- Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca 30 minutter.
- Bag kartoffelbollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Afkøl bollerne på bageristen og server dem lune eller kolde.
- Bollerne holder sig bløde i 2-3 dage i en lufttæt pose. De kan desuden fryses.